30 mars, 2011

Veterinärbesök

Igår fick Freyja träffa veterinär Linda som skulle kika på henne för att se om hon kunde hitta någon uppenbar orsak till allt strul med bettet.

Vi började med att kika lite på hennes rörelsemönster fast det var lite svårt o se då Freyja inte var speciellt sugen på o springa överhuvud taget. Hela hon var sävlig i sina rörelser. Här gissar jag på en kombination av otroligt mätt mage och pälsfällning.

Hon såg i alla fall ingen direkt rörelsestörning mer än att hon kanske var liiite långsammare i höger bakben, men hon var osäker då hela hon var släpig.

Sen blev det sedering och munkontrollering. Linda var super på att sedera Freyja, så Freyjs han knappt reagera innan Linda fått i henne sederingen. Härligt!

Efter två sprutor sedering gick det äntligen o kika Freyja i munnen och där såg det överlag fint ut. Hon hade två små små sår absolut längst in i munnen som Linda inte ens kunde klura ut hur hon hade fått.

Inga hakar och inga direkta vassa kanter. Hon kunde inte heller se någon tendens till gombitning längre, och det är ju jättebra. Dock raspade hon lite på kindtänderna där det skulle kunna bli vassa kanter annars, och hon raspade lite på de undre främre kindtänderna för att fortsätta hjälpa motsvarande övre att komma ikapp igen.

Vi kollade även bettstorlek och Linda kom fram till att 11,5 nog är det bästa för Freyja. Möjligtvis något kortare med raka bett.

Medans Freyja piggnade på sig passade jag på att skala av henne några kilo päls. Och 1½ timme senare fick hon gå ut i hagen med täcke. Linda berättade att sederingen slår ut lite olika funktioner i kroppen. Bland annat värmeregleringen och den kan även störa tarmfunktionen så det var bra att hålla ett litet "kolikvarningsöga" på henne under kvällen.

Mite skickade sms efter kvällsmaten och berättade att Freyja lyckligt kom travandes ner till maten, så där verkade allt lugnt.

Det var ju skönt att veta att Freyja inte har ont i munnen såklart, men så mycket lättare det hade varit att förstå varför hon stökar om det var något i munnen som var knas...

Så nästa steg blev att ringa kiropraktor Håkan och förhoppningsvis kommer han ut redan i nästa vecka :)

// Madde

3 kommentarer:

  1. Bra och dåligt då... Då kör vi vidare med nästa steg då. Hejja Håkan :)

    SvaraRadera
  2. Hoppas att Håkan kan hitta något. Inte kul å inte veta vad det är.. =/
    Kul å träffa dig oxå =) kram

    SvaraRadera
  3. Du är duktig som tar itu med problemet från grunden och försöker nysta ut knuten.

    SvaraRadera